? Kan man utvinna ljus ur mörker? En studie visar på nytt sätt att utvinna energi.

? Innan vi går in på dagens ämne: Lösningar som bygger på nya tankebanor har som regel svårt att slå rot. Harald zur Hausen, 2008 års nobelpristagare i medicin, fick utstå mycket kritik för sin hypotes om att ett virus kunde orsaka livmoderhalscancer. Alla “visste” att det inte kunde stämma.

?‍⚕️ Nu, drygt tio år efter utmärkelsen, har ca. 80% av svenska flickor vaccinerats mot HPV-virus. Inte nog med det, statsbudgeten för 2020 har avsatt pengar för att öven pojkar ska erbjudas vaccinering. Vem hade trott det för 10 år sedan?

⁉️ Så till dagens ämne – utvinning av energi ur mörker. Det låter otroligt, eller hur?

? På universitetet i Palo Alto, Kalifornien har man gjort ett experiment med en helt vanlig termoelektrisk enhet. Den ena sidan av enheten pekar ut i natthimlen och släpper ifrån sig värme ut i tomma intet – “radiative sky cooling”.

? Den andra sidan tar upp värme från omgivningen, vilket skapar en temperaturskillnad mellan fram- och baksida. Den skillnaden alstrar i sin tur energi.

☀️ Är det för enkelt för att vara sant? Inte alls, man har i ett första steg alstrat energi motsvarande 25 mW/kvm, tillräckligt för att få ljus från en LED-lampa. Man bedömer att steget till 0.5 W/kvm ligger inom räckhåll.

2️⃣ Det finns två skäl till varför den här lösningen är extra intressant:
energin är vad vi (till vardags) kallar förnybar
den alstras på natten, då solpaneler inte fungerar (och det inte är givet att vinden blåser)

? Till att börja med skulle lösningen kunna användas i områden med låg tillgång till elektricitet – för belysning, laddning av mobiltelefoner etc. Tänk om framtida versioner av “Generating Light From Darkness” kan leverera 100 ggr mer energi?

? Palo Alto-experimentet kan vända upp och ner på gängse uppfattningar om energiutvinning – lite som när zur Hauser bevisade att vissa cancerformer orsakas av virus.

? Tänk om det är skalbart? Då får vi tänka om.

Tips från Mathias Sundin

 

? Bli WIP, Warp Important Person!
? En WIP är en framtidsinriktad person som bidrar till en bättre framtid och genom sitt medlemskap ökar sin egen möjlighet att påverka den. Läs mer här.

Det här inlägget publicerades först på Warp News – Faktabaserade optimistiska nyheter.