Det slösas med vatten i tvÀttmaskiner. Mimbly har en produkt som spar vatten och energi, samtidigt som mikroplaster separeras. 

Det Göteborgsbaserade företagets produkt, Mimbox, filtrerar och ÄteranvÀnder vatten i tvÀttmaskiner. Den spar samtidigt energi och separerar ut mikroplaster frÄn tvÀttvattnet.

TvÀttmaskiner i hushÄll kan anvÀnda mellan 50 och 120 liter vatten per tvÀtt och industrimaskiner kan behöva 500 liter. I lÀnder med vattenbrist Àr det alltsÄ ingen liten frÄga att dra ner vattenÄtgÄngen vid tvÀtt med 80 procent.

För att göra största möjliga nytta ligger Mimblys fokus pÄ att internationellt erbjuda en lösning till storkonsumenter: tvÀtterier, hotell, tvÀttomater och tvÀttstugor. En tvÀttmaskin pÄ ett hotell kan köra 2000 tvÀttar pÄ ett Är, sÄ mÀngden vatten som kan sparas Àr enorm.

Mimbly kommer ur Chalmers program för startups och valdes 2017 ut av IKEA som ett av tio bolag att delta i sitt accelerator-program. Totalt 1300 startups sökte, 10 valdes ut. Endast ett av dessa var svenskt och det var Mimbly.

Även en genial idĂ© har mĂ„nga hinder att passera fram till en lyckad lansering. Bolagets vd, Isabella Palmgren, berĂ€ttar att det tagit tre gĂ„nger sĂ„ lĂ„ng tid och kostar tre gĂ„nger sĂ„ mycket som man trott frĂ„n början.

Mimbly har fÄtt mycket bra press för sin idé. Till exempel sÄ vann man 2018 DI Digitals event Female Founders. Vi ser fram emot att följa företagets utveckling.

LĂ„t framtiden komma fortare!

Stort tack Bodil Westerberg för tips till denna nyhet.

 

🚀 Bli WIP, Warp Important Person!
🏆 En WIP Ă€r en framtidsinriktad person som bidrar till en bĂ€ttre framtid och genom sitt medlemskap ökar sin egen möjlighet att pĂ„verka den. LĂ€s mer hĂ€r.

Det hĂ€r inlĂ€gget publicerades först pÄ Warp News – Faktabaserade optimistiska nyheter.