Ett nytt enkelt snabbtest för att identifiera förekomsten av COVID19. GodkÀnt av FDA redan, ska nu valideras i Sverige.

Testet ger inom 15 minuter svar pĂ„ om du Ă€r infekterad av COVID-19 – utan att belasta sjukvĂ„rden. De första testerna kommer till Sverige idag, den 24/3.

Initiativet bakom testet, Noviral, har samlat specialister inom medicin, IT, logistik och teknik för att utveckla produkten. Mouna Esmaeilzadeh  – Dr Mouna – Ă€r ordförande i bolagets advisory board och hennes bror Saeid (se bild) Ă€r en av investerarna i bakom projektet.

Noviral avser att erbjuda testerna till arbetsgivare, sÄ att de enkelt kan testa förekomsten av COVID-19 bland personalen. SamhÀllets hjul behöver rulla, nu mer Àn nÄgonsin.

Dr Mouna sitter inte still. Nyligen vann hon priset som Årets faktabaserade optimist.

Nu ska testet testas. Visst Ă€r det brĂ„ttom, men den hĂ€r typen av produkter mĂ„ste valideras. Det krĂ€vs s.k. evidens – att funktionen Ă€r bevisad. (Det finns exempel pĂ„ tester i USA som var lite snabba i starten, som nu mĂ„ste backa bandet helt.)

Idag, den 24/3, kommer första batchen med tester som mÀter förekomsten av tvÄ antikroppar som vÄr kropp utvecklar vid infektion av COVID-19. Eftersom antikropparna har olika utvecklingsförlopp gÄr det dessutom att se hur lÄngt in i infektionen man befinner sig.

 

Testet identifierar tvÄ sorters antikroppar som utvecklas i kroppen vid COVID-19-infektion (KÀlla: Noviral)

Parallellt med initiativet frÄn Noviral har Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse bestÀmt sig för att satsa femtio miljoner kronor pÄ att snabba pÄ sjukvÄrdens uppskalning av COVID-19-provtagning. Man börjar i region Stockholm-Uppsala och Àr öppna för att bidra pÄ samma sÀtt i andra delar av landet.

Vi Àr just nu mÄnga som sitter hemma och gÀrna vill veta om vi har eller har haft smittan. Vi vill ju komma ut och göra nytta sÄ snart det Àr möjligt!

LĂ„t framtiden komma fortare.

Se Àven inslaget frÄn TV4 den 24/3.

Tips: Mathias Sundin

 

🚀 Bli WIP, Warp Important Person!
🏆 En WIP Ă€r en framtidsinriktad person som bidrar till en bĂ€ttre framtid och genom sitt medlemskap ökar sin egen möjlighet att pĂ„verka den. LĂ€s mer hĂ€r.

Det hĂ€r inlĂ€gget publicerades först pÄ Warp News – Faktabaserade optimistiska nyheter.