Ett nytt enkelt snabbtest för att identifiera förekomsten av COVID19. Godkänt av FDA redan, ska nu valideras i Sverige.

Testet ger inom 15 minuter svar på om du är infekterad av COVID-19 – utan att belasta sjukvården. De första testerna kommer till Sverige idag, den 24/3.

Initiativet bakom testet, Noviral, har samlat specialister inom medicin, IT, logistik och teknik för att utveckla produkten. Mouna Esmaeilzadeh  – Dr Mouna – är ordförande i bolagets advisory board och hennes bror Saeid (se bild) är en av investerarna i bakom projektet.

Noviral avser att erbjuda testerna till arbetsgivare, så att de enkelt kan testa förekomsten av COVID-19 bland personalen. Samhällets hjul behöver rulla, nu mer än någonsin.

Dr Mouna sitter inte still. Nyligen vann hon priset som Årets faktabaserade optimist.

Nu ska testet testas. Visst är det bråttom, men den här typen av produkter måste valideras. Det krävs s.k. evidens – att funktionen är bevisad. (Det finns exempel på tester i USA som var lite snabba i starten, som nu måste backa bandet helt.)

Idag, den 24/3, kommer första batchen med tester som mäter förekomsten av två antikroppar som vår kropp utvecklar vid infektion av COVID-19. Eftersom antikropparna har olika utvecklingsförlopp går det dessutom att se hur långt in i infektionen man befinner sig.

 

Testet identifierar två sorters antikroppar som utvecklas i kroppen vid COVID-19-infektion (Källa: Noviral)

Parallellt med initiativet från Noviral har Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse bestämt sig för att satsa femtio miljoner kronor på att snabba på sjukvårdens uppskalning av COVID-19-provtagning. Man börjar i region Stockholm-Uppsala och är öppna för att bidra på samma sätt i andra delar av landet.

Vi är just nu många som sitter hemma och gärna vill veta om vi har eller har haft smittan. Vi vill ju komma ut och göra nytta så snart det är möjligt!

Låt framtiden komma fortare.

Se även inslaget från TV4 den 24/3.

Tips: Mathias Sundin

 

? Bli WIP, Warp Important Person!
? En WIP är en framtidsinriktad person som bidrar till en bättre framtid och genom sitt medlemskap ökar sin egen möjlighet att påverka den. Läs mer här.

Det här inlägget publicerades först på Warp News – Faktabaserade optimistiska nyheter.