Genom en liten bloddroppe ger testet inom 15 minuter svar pÄ om du uppvisar immunitet mot COVID-19.

Vad handlar det om?

Det gÄr att mÀta om en person har COVID-19 i början av smittan, men den möjligheten försvinner efter en tid. Genom att mÀta om individen utvecklat antikroppar mod COVID-19 kan man konstatera om personen har haft sjukdomen eller ej. De som har antikroppar anses ha utvecklat immunitet.

MÄnga av oss vill alla veta om vi haft den nya Corona-smittan, eller hur? Till dess att det Àr tillgÀngligt i stor skala vill samhÀllet i första hand se till att personal i vÄrden fÄr ta testet.

Stefan Styrud, ordförande i Stockholms lĂ€karförening, uttrycker det sĂ„hĂ€r: “Om vi har 25% sjukskrivna sĂ„ vill vi ju veta om de Ă€r förkylda eller har COVID-19.” SjukvĂ„rden slĂ„r snart i taket och man skulle ha mycket mer personal om immunitetstestet kunde anvĂ€ndas. DĂ„ skulle man veta vilka som uppvisar immunitet och agera dĂ€refter.

Ett antal forskare i Sverige har varit inblandade i arbetet inför godkĂ€nnandet. Sara Mangsbo, docent i immunologi, har varit rĂ„dgivare i processen. “I och med att man gör en sĂ„dan hĂ€r validering kan man lita pĂ„ dem (resultaten).”

Kan Sverige anvĂ€nda testet nu? Sara Mangsbo igen: “Jag tror inte det finns nĂ„got som hindrar, bara man tar ett beslut att köpa in dem – och se’n tar hjĂ€lp av de privata initiativen som tar hem testerna frĂ„n Kina.”

Testerna ska utföras av sjukvÄrdspersonal.

OK, regioner och företag – bollen Ă€r hos er!

LĂ„t framtiden komma fortare.


Detta inlÀgg skrevs för och publicerades först pÄ Warp News. 

Warp News drivs av den ideella stiftelsen Warp Institute med sÀte i Stockholm.

90 procent av svenskarna tror inte att vÀrlden kommer vara bÀttre om 15 Är. En anledning till det tror vi Àr övervikten av negativa nyheter i media.

Warp News balanserar det genom faktabaserade optimistiska nyheter.