Det pågår just nu ett försök med att använda Apple Watch som mätinstrument för puls och oregelbunden hjärtverksamhet (arytmi). Projektet pågår till 31/1 2019, men tillämpningen lär vara publik efter det datumet. Kanske via en app som heter Apple Cardio som kostar ett par dollar i månaden?

Tanken är att man ska kunna upptäcka onaturlig hjärtverksamhet på ett tidigt stadium, så att hjälp kan sättas in så tidigt som möjligt. Studien sägs redan ha räddat livet på flera deltagare.

Apple watch följer ju alltid bärarens puls, men man vill vara säker på att den rapporterar korrekta data. Syftet med studien är att utvärdera detta – för eventuell förbättring av hård- och mjukvara – och se hur en process för att hantera larm ska ske. Är sjukvården beredd att skicka ut ambulanser på order av en smart klocka? Snart, kanske? Smart? Kanske.

Pulsen mäts konstant – varför inte larma om det behövs?

Variation i puls-slag, ”heart rate variation”, är ett mått på hur stor skillnad det är mellan puls-slag. Apple watch anses inte ännu kunna fånga skillnaderna i millisekunder som behövs för att analysera det värdet. För det finns det andra lösningar idag.

En av flera appar som kan mäta detta är Welltory. Variationen mellan hjärtslag visar på hur det parasympatiska och sympatiska nervsystemen samverkar – eller inte. För stor variation mellan olika puls-slag är inte bra; inte heller superjämn takt är bra. (Det senare visar på att stress håller järnkontroll på det autonoma nervsystemet.)

Welltory kopplar givetvis ihop data från Runkeeper, Hälsa, Nokia Health och andra källor som kan användas för att dra slutsatser.

Welltory mäter hälsostatus med mått på variation i tid mellan hjärtslagen

Quantified self – att mäta sig själv – har nått en ny nivå. Rörelsen startades 2007 av Wired magazine’s Gary Wolf och Kenny Kelly, som anade vad som kunde vara möjligt i framtiden. Då kunde vi vanliga människor mäta vikt, antal steg, matintag och lite till. Nu är vi till en helt ny nivå – användaren kan kopplas direkt till sjukvården, när det verkligen gäller. Övriga data, som vikt, sömnkvalitet, blodtryck, arytmi etc kan samlas som digital anamnes (medicinsk historik).

Snart gör vi DNA-sekvensering hemma för några hundralappar. Det kostade miljoner 2017. Såg Wolf och Kelly det också? Det ska bli intressant att se hur testen utvecklas och hur övriga data kommer kopplas till den traditionella sjukvården. Vem bromsar, vem skjuter på?

Om Apple’s pågående test (som inte tar emot fler deltagare): https://www.macrumors.com/2018/08/02/apple-heart-rate-study-closed/

Låt hjärtat va’ med!