? Kläder kommer kunna kommunicera i framtiden – inom såväl sjukvård som till vardags.

?‍♂️ Obearbetat naturmaterial var människans första kläder – tänk djurskinn och bast. Så småningom lärde vi oss att väva naturmaterial som bomull och ylle. Se’n uppfann vi konstfiber som polyester och nylon.

? Nu kan vi tillverka textilier som avläser EEG (hjärna), EKG (hjärta), EMG (muskler). Även tyger som alstrar energi, lagrar värme och både sänder (LED) och avläser ljus (“Photo-sensitive”).

Inte undra på att det är svårt att hålla koll på området. Vad finns det för konkret såhär långt?

? Ett av materialen som är extra spännande är det Nobel-prisbelönta grafen, som uppfanns 2004. (Det är en kol-atom tjockt, är världens starkaste material. Det leder värme och elektricitet.)

? En jacka med ett lager grafen på ena sidan av ett nylonmaterial har lanserats av Vollebak. Jackan är en testplats för hur grafen ska komma till nytta i kläder i framtiden.

⛑️ EEG- och EKG-avläsning. Det utvecklas just nu hättor till för tidigt födda barn – en smart mössa som kan ersätta traditionella elektroder som irriterar känslig hud.

?↔️ MIT’s nyligen lyckade projekt att väva in elektronik i helt vattentäta fibrer. Väven kan både alstra och läsa av ljus, vilket skapar möjligheten för plagg och dess bärare att kommunicera med varandra.

???‍??‍??‍? Vollebak släpper sin jacka i form av ett hackathon – köparna blir del av utvecklingsteamet, för att snabba på utvecklingen. Företaget säger, helt öppet, att man inte själva vet vad grafen-jackan kan leda till. Kanske någon hackar den, så att telefonen kan laddas när man lägger den i fickan?

??? Kunskapen om att väva spreds långsamt. Framtidens material kommer också skapas genom att kunskap delas – ett gigantiskt hackathon som ingen äger men alla kan dra nytta av.

? Vem blir först med att lansera en bastkjol som kommunicerar med en robot?

 

Det här inlägget publicerades först på Sveriges Mest Optimistiska FB-grupp.