persod per söderström

? ?️ Bollywood bidrar till målet 110 miljoner nya toaletter i Indien.

? Såhär ser det ut idag
– 600 miljoner indier saknar toalett. Man utför sina behov utomhus (“open defecation”). Det gör att 62 ton bajs kommer ut i det fria varje dag.
– 200 000 barn dör varje år pga av sanitära olägenheterna.
– Kvinnor måste uträtta sina behov efter mörkrets ingång – med risk för ofredande och regelrätta sexuella övergrepp.

?️  Det saknas inte seriösa initiativ för att öka antalet toaletter
– UNICEF 2014, “Poo To The Loo”-projektet
– FN’s World Toilet Day
– Total Sanitation Campaign India 2012
– Clean India Mission 2014
– Privata initiativ, som svenska Peepoo

? Men det går långsamt, för långsamt.

?? Hur vore det med lite humor istället? Få folk att skratta åt eländet för att inse hur galen situationen är? Att skapa engagemang och krav på lokal förändring?

?? In på scenen kommer producenten Akshay Kumar och gör en film med titeln “Toilet”: en romantisk komedi om ett nygift par som ska bosätta sig i sin Indiska by. Kvinnan Jaya vägrar flytta dit om inte maken Keshav installerar en riktig toalett. Det blir skilsmässa annars, och Jaya menar allvar med hotet. Keshav gör vad han kan, men möter motstånd från en galet konservativ far, normer i samhället och tröga lokalpolitiker. Hur det går? Det blir upp till domstolen att avgöra om skilsmässan blir av…

??? Filmen visades på TV för att nå en stor publik direkt. Mottagandet har varit enastående. Filmen kompletterar Clean India Mission perfekt. Inga officiella kampanjer har påverkat så många i frågan som den populära filmen. Bill Gates hyllade initiativet som en av de bästa positiva nyheterna 2017.

??? Nu är det Kinas tur att charmas av Jaya. Under sommaren har “Toilet” visats på 12 000 biografer (!) runtom i Kina.

? Vi håller med #wecantwait – låt framtiden komma snabbare.

Inlägget ursprungligen publicerat i Warp Institute’s ”Sveriges Mest Optimistiska FB-sida” Gå med in den gruppen, vet jag! Gör det här.

Per söderström