Att kommunicera med människor i koma

/, Framtid, Warp/Att kommunicera med människor i koma

😵 Att kommunicera med människor i koma har ansetts omöjligt. Inte längre.

💁‍♀️ Ett av människans främsta kännetecknen är vår förmåga att kommunicera – sända och ta emot signaler med en viss innebörd. Ibland är det supertydligt (“pekar med hela handen”), ibland är budskapet subtilt (“en blinkning”). I vanliga fall kan vi ge kvitto på att vi uppfattat budskapet.

🥦 Det är lätt att anta att individer som befinner sig i koma (“vegetativt tillstånd”) varken hör eller förstår var vi säger. Kvittot på att budskapet gått fram kan inte ges – vare sig i ord, en handtryckning eller ens en blinkning till svar. Patienten kan ju varken tala eller röra sig.

👨‍🔬 In träder Adrian Owen, forskare inom neurovetenskap. Han har vänt ut och in på kommunikationsprocessen:

🍓 Vi vet sedan tidigare att hjärnan behöver glukos för att fungera, och att blodsockret letar sig fram till de delar av hjärnan som behöver det mest för tillfället.

🧠 Tänk om vi kunde hitta mönster i hjärnan som uppstår vid specifika tankeverksamheter? Som vid uppmaningen “tänk dig att du spelar tennis” eller “tänk dig att du går från rum till rum i din bostad?“.

💫 Det visar sig att dessa två tankar skapar helt olika aktiveringsmönster i hjärnan – som kan följas med hjälp av magnetisk resonanstomografi. (Magnetkameran kombinerar magnetfält, radiovågor och datakraft för att skapa bilder av vad som sker i hjärnan. Se länk nedan.)

🥎 Uppmaningen “Tänk på att spela tennis om du menar ja, och tänk på rundvandring i din bostad om du menar nej” ger plötsligt möjlighet till kommunikation. Vi läser helt enkelt av vilka delar av hjärnan som aktiveras.

2️⃣0️⃣ Adrian Owens studie pekar mot att 20% av personer i koma befinner sig i ett medvetet tillstånd och kan kommunicera med den här metoden. Vilka konsekvenser får det? Hur kommer det påverka vår definition av hjärndöd? Hur kan vi utveckla kommunikationen med dessa patienter?

Adrian Owen om sin upptäckt och tillämpning:

Mer om MR-scanning hittar du här.

Det här inlägget publicerades först på Sveriges Mest Optimistiska FB-grupp.

By | 2019-02-19T15:35:19+00:00 januari 27th, 2019|Categories: Biohacking, Framtid, Warp|Tags: , , , |Kommentarer inaktiverade för Att kommunicera med människor i koma

About the Author:

Lång erfarenhet av marknadsföring och -kommunikation. Intresserad av framtidsfrågor - från digitalisering av affären till hur organisationer och företag måste förändras i grunden. Alltid nyfiken.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.