✨ Att hämta energi för bluetooth-chip direkt ur omgivningen och att göra vanliga batterier laddningsbara – två eureka-signaler vi fångat upp den här veckan.

? Det Israeliska företaget Wiliot har visat upp ett bluetooth-chip som hämtar sin energi från digitala signaler omkring oss, såsom WiFi, 4G och bluetooth. Det behövs m.a.o inget batteri för att driva detta chip.

? Chippet är stort som ett frimärke och kan registrera vikt och temperatur (till att börja med). Insamlade data sänds vidare i realtid.

? IoT, Internet of Things, kommer göra nästan allt i vår närhet “smart”. Från chip i kläder till astma-inhalatorer och allt däremellan. Om man slipper batterier är mycket vunnet.

? Projektet har nu lockat till sig 30 miljoner USD från investerare. Både Amazon och Samsung finns med bland intressenterna.

? Dagens andra eureka-utrop kommer från ett projekt inom material-kemi från Stockholms Universitet. Tänk om traditionella batterier kunde göras laddningsbara i flera hundra cykler?!

? Fördelen med att arbeta med traditionella batterier är att de består av järn, zink och mangan-dioxid – ämnen det finns relativt gott om och det redan existerar produktions- och återvinningsstrukturer för.

⚗️ Genom att anpassa mangandioxiden som ingår i tillverkningen av batterier går materialet att ladda upp igen och igen och igen…

? Kostnaden per kilowatt-timme för den här sortens batterier beräknas landa på 20 – 40 euro. Det kan jämföras med 200 – 250 euro per kilowatt-timme för de bästa litium-jonbatterierna. Mylad Chamoun disputerade sin avhandling den 15 februari i år och driver nu idéerna vidare i Enerpoly, det bolag han är medgrundare till.

? Arbetet är en spin-off från ett samarbete med Höganäs AB, som finansierats av Energimyndigheten.

Av: Magnus Aschan och Per Söderström

? Fotnot: Arkimedes klev ur badkaret och sprang naken nedför bygatan i Syracusa, skrikandes “Eureka, eureka!” – jag har det, jag har det! Han hade fått uppdrag av kungen att räkna ut hur mycket guld den kungliga kronan innehöll. Omöjligt att beräkna! Till dess att han märkte hur hans badkar rann över när han klev ned i vattnet – visst måste den förflyttade vattenmängden överensstämma med volymen på kroppen som sänktes ned? Självklart. Därmed kunde vikt och volym på kronan jämföras, och guldsmeden bevisas ha fuskat – han hade blandat ut guldet med annat, lättare material. Lösningen på problemet fanns framför Arkimedes hela tiden… “Enkelt min käre Watson, enkelt.”

? Bli WIP, Warp Important Person!
? En WIP är en framtidsinriktad person som bidrar till en bättre framtid och genom sitt medlemskap ökar sin egen möjlighet att påverka den. Läs mer här.

Det här inlägget publicerades först på Warp News – Faktabaserade optimistiska nyheter.