? Labutrustning för analys av blodprover är idag stor som två kylskåp. I framtiden ryms utrustningen på ett microchip, och patienten genomför provtagningen själv. Lätt som en blodplätt.

? Ett forskningssamarbete mellan Storuman och Uppsala håller på att bära frukt. Man utvecklar en användarvänlig blod-provtagare med tillhörande analys. “Det ska vara så enkelt som möjligt” säger Roger Bodén, forskare på glesbygdsmedicinskt centrum i Storuman.

? Man sätter sitt finger i en dosa (stor som en liten tändsticksask), som sticker och suger ut den lilla blodmängd som behövs. Analysen av blodprovet sker på plats och skickas vidare till läkare.

⚪Hundratals projekt runtom i världen fokuserar just nu på LOP, “lab on a chip”. Blodanalys är bara ett av de områden som är intressanta.

? Roger Bodén finns omnämnd som författare/medförfattare till 29 vetenskapliga publiceringar. Flera handlar om mikropumpar, som är en del i just den här lösningen. Det är värt att nämna Roger’s många arbeten, av två skäl:
– de idéer som blir verklighet är som regel resultatet av många års arbete och omfattande samarbeten, så och i det här fallet ?
– man får inte hindras av de disruptiva effekter som kommer uppstå som resultat av nya lösningar. Frågor som “behövs ingen sjukvårdspersonal för provtagning i framtiden?” eller utlåtanden som “det kommer aldrig att fungera i Landstingen!” kommer att höras, som amen i kyrkan. Förhoppningsvis leder det till ännu större beslutsamhet i projektet ?

? Den här lösningen kanske blir en världsprodukt. Potentialen finns, men det är omöjligt att sätta någon sannolikhet på utfallet. Om det går vägen finns det en miljardmarknad därute. Heja Storuman!

Av: Henrik Ahlen och Per Söderström

Mer bakgrund:

Lab on a chip, LOC

Bakgrund om Roger Bodén

Inslag SVT: Framtidens blodprov görs i en liten låda

 

? Bli WIP, Warp Important Person!
? En WIP är en framtidsinriktad person som bidrar till en bättre framtid och genom sitt medlemskap ökar sin egen möjlighet att påverka den. Läs mer här.

Det här inlägget publicerades först på Warp News – Faktabaserade optimistiska nyheter.