? Hur gammal tror du att du kommer bli? Skriv ner det.

?‍♀️ Lägg se’n till tio år till den siffran. Var blir det då? Förresten, när du ändå håller på – lägg till ytterligare fem. Hur gammal blir du nu?

? Visst påverkas våra livsval av förväntad livslängd? Oavsett om det gäller familjefrågor, utbildning eller karriärplanering.

? Varför pratar vi fortfarande om en generell pensionsålder, inte individuell? Varför ligger den på några år och sextio? Och, om många kommer kunna jobba till 75, varför inte vara öppnare för att byta bana vid 35, 40, 55 – kanske även vid 65?

?‍? Du som är kring 30 idag – visst ger tio eller femton extra år i livet en fantastisk möjlighet till att planera yrkes- och familjeliv på ett smart sätt? Du behöver inte ge järnet till dess du är 60, för att se’n plana ut, utmattad av stress.

? Och visst kan vi, med dessa extra år, skapa en sorts familjens växelbruk? Med 10 extra år i livet behöver vi inte göra karriär samtidigt. Jag kan ge plats till min partner efter några år, och tvärtom.

? En av bromsarna i samhällssystemet är “konventioner”, normerna som ska vara en slags ledstång för att saker inte skall gå över styr. Men när de inte längre tjänar oss, hur gör vi då?

? “Here’s the thing”: det tar tid att ändra på konventioner och vi kan alla bidra till att lämna sargen och lätta på bromsen.

? Behöver du lite extra inspiration till vad vi ska släppa fram? Läs en barnbok om framtiden! Som “Framtidsboken – om robotar, virtuella världar och insekter till middag.” Skriven av Måns Jonasson och illustrerad av Emily Ryan. (Lyssna gärna på Joakim Jardenbergs hyllning till boken – det tar fem minuter, länk här.)

? Boken är lika relevant för oss vuxna. Vi ska ju bana väg för kidsen, eller hur? Samtidigt som vi kan passa på att fundera ut hur vårt eget växelbruk kan te sig.

? Släpp bromsen – låt framtiden komma fortare!

Av: Per Söderström och Henrik Ahlen

? Bli WIP, Warp Important Person!
? En WIP är en framtidsinriktad person som bidrar till en bättre framtid och genom sitt medlemskap ökar sin egen möjlighet att påverka den. Läs mer här.

Det här inlägget publicerades först på Warp News – Faktabaserade optimistiska nyheter.