? Small is beautiful – om hur ett team forskare på KTH utvecklat världens minsta accelerometer. Den är gjord av grafen, och mäter bara ett par kolatomer i tjocklek.
? Materialet grafen är tunt och ungt. Forskarna Andre Geim och Konstantin Novoselov fick så sent som 2010 Nobelpriset för upptäckten av grafen.
 
? Det är starkare än stål, ultralätt, böjbart och leder elektricitet 1000 ggr snabbare än kisel, materialet som är så vanligt i våra datorer.
? Nu börjar tillämpade användningar av materialet dyka upp. Som här, i en accelerometer. Den är utvecklad av ett team på Kungliga Tekniska Högskolan, under ledning av Xuge Fan.
? En accelerometer mäter, som namnet antyder, förekomst och styrka i acceleration på en given punkt. Eller vid deceleration, som när en bil krockar. Smarta mobiler är de platser vi vanliga konsumenter oftast möter dessa hjälpredor. De håller ex.vis reda på mobilens orientering.
? Det är de som gör att krockkuddar löser ut, mäter rörelser i stegmätaren, eller larmar när en person med smart klocka faller: “Det verkar som att du fallit? Isåfall ringer jag till 112!”
?‍♀️ Med riktigt små accelerometrar kan alla IOT-produkter (“internet of things”) som behöver, ha en egen accelerometer. Kanske kommer vi bära flera i våra träningskläder – vid ben, armar, ryggrad, panna – för att mäta våra träningsrörelser mer exakt?
? Arbetsterapeuter kan få nya verktyg för att mäta framsteg hos patienter med nedsatt rörelseförmåga.
〰 Det finns mängder av tillämpningar som väntar inom sjukvården – t.ex i form av små robotar som passerar genom blodsystemet för att mäta flödeshastigheter, samtidigt som en sensor mäter förekomsten av enzymer som uppstår vid hjärtinfarkt?
?️‍♂️ Utmaningen har givetvis varit att få till en accelerometer på nano-nivå (Nano betyder 1 x .000000009 meter.) Inte bara själva accelerometern – grafen är ju redan nano-litet – kanske framförallt för överföringen av elektriciteten som alstras i enheten. Teamet hittade en lösning för det också, och arbetar vidare på en s.k. viable product.
? Det dröjer ett par år innan lösningen lanseras kommersiellt. Låt framtiden komma fortare!
? Tips från Henrik Ahlén.

? Bli WIP, Warp Important Person!
? En WIP är en framtidsinriktad person som bidrar till en bättre framtid och genom sitt medlemskap ökar sin egen möjlighet att påverka den. Läs mer här.

Det här inlägget publicerades först på Warp News – Faktabaserade optimistiska nyheter.