Nattågen i Europa konkurrerades ut av lågprisflyget. Nu är de på väg tillbaka.

Lämna Malmö station klockan 19:40 och anländ till London  11:47. Eller kanske vill du vara i Amsterdam redan 09:28? Nya planer för nattåg kan ändra resandet till och från stora städer i Europa.

Trafikverket har just lämnat sin delrapport om hur upphandling av nattåg bör ske för att få fart på tjänsterna från och till Sverige. Utredningen startade i somras, så man har inte legat på latsidan.

Trafikverket föreslår Köln som första järnvägsknut i projektet. Det skulle skapa bra förbindelser med viktiga städer i Europa.

Intresset för nyheten är stor:
The Independent skriver om det – “New sleeper trains from Sweden will get passengers to London by morning”. Även GP tar upp det, för det ger ju inte bara möjligheter till södra Sverige – “Från Göteborg till Paris på 16 timmar med nattåg”.

Vi misstänker att Facebookgruppen tågsemester (med 110 000 medlemmar!) har bidragit till att sätta fokus på bristen på nattåg. Bra jobbat!

Trafikverket bedömer att det hela kan bli verklighet 2022 eller 2023. En av de viktigaste frågorna gäller hur upphandlingen ska ske. Slutrapporten kommer den 30.e april.

 

? Bli WIP, Warp Important Person!
? En WIP är en framtidsinriktad person som bidrar till en bättre framtid och genom sitt medlemskap ökar sin egen möjlighet att påverka den. Läs mer här.

Det här inlägget publicerades först på Warp News – Faktabaserade optimistiska nyheter.