Hybrit är namnet på det gemensamma projekt SSAB, LKAB och Vattenfall skapat där målet är en fossilfri process för att få fram järn ur järnmalm.

Utsläppen av koldioxid måste ner: SSAB:s masugn i Luleå släpper ut 3 miljoner ton koldioxid per år. Tillsammans med anläggningen i Oxelösund handlar det om 10 procent av de totala svenska utsläppen. Det är inte hållbart och det går inte att göra marginella förbättringar för att lösa problemet. Det behövs en helt ny metod och det är här Hybrit kommer in.

Processen som tagits fram använder väte istället för kol för att utvinna järn ur malmen. Biprodukten blir vatten istället för koldioxid.

Svensk stålindustri har alltid utmanat teknikens gränser. Tillvägagångssättet med Hybrit har beskrivits som “The Swedish Way”, att skapa resultat genom samarbete istället för konkurrens.

Projektet har nu resulterat i en pilotanläggning i Luleå som byggts på rekordtid och invigs sommaren 2020. Sveriges Radio uppmärksammade nyligen projektet.

Hybrit-lösningen kommer kräva stora mängder el, och även den ska givetevis vara fossilfri.

Det är ett gigantiskt kliv som stålindustrin tar, mot en lösning som ska vara hållbar, säker och kommersiellt gångbar. Den som skapar lösningen kommer bli en mycket attraktiv leverantör på världsmarknaden. Målet är att få fram ett helt fossilfritt stål på marknaden senast 2026.

 

? Bli WIP, Warp Important Person!
? En WIP är en framtidsinriktad person som bidrar till en bättre framtid och genom sitt medlemskap ökar sin egen möjlighet att påverka den. Läs mer här.

Det här inlägget publicerades först på Warp News – Faktabaserade optimistiska nyheter.