per söderström Sveriges mest optimistiska Facebookgrupp

?️ Lätt bärplansbåt drivs med el – bokas med app.

? På 1960-talet kunde man åka från Stockholm till Mariehamn med bärplansbåten Sirena. Den gick i (fortfarande) hisnande 36 knop. Det höll på att sluta riktigt illa vid kollision med en stock nära Furusund. En del andra tekniska problem gjorde att Sirena såldes och det dröjde innan bärplan kom på tal igen.

? Men det kanske inte var bärplan som var “grejen”? En stålbåt med Mercedes-dieslar på 2700 hk och elektronik utvecklad på 50-talet var inte Guds gåva till varken miljö eller sjöfart.

?‍♂️?‍♀️ Många nya lösningar med bärplan pockar nu på uppmärksamhet, i en kombination av nya lösningar:
– lättare och styvare material
– laddbara elmotorer
– utvecklad bärplans-teknik (“hydrofoil”) som används på allt från surfbrädor till båtskrov
– navigationsutrustning (GPS, radar)
– appar i smartphones
– AI

1️⃣+1️⃣=3️⃣ Nu blir det kombinationen av lösningar som blir “grejen”. Franska Seabubbles utvecklar just nu en båt för 5 personer som kan fungera som Uber på vattnet. Se klipp från CNBC och hemsidan till franska företaget Seabubbles. Andra aktörer finns – Enata och Quadrofoil är två av dem.

?️ Visst verkar det högst realistiskt att städer med vatten har bärplansbåtar för resenärer som vill resa miljövänligt från A till B? Var finns de första pilotprojekten?

Av Magdalena Pfaffl och Per Söderström

Inslag från CNBC – https://bit.ly/2Q2VMXM
Franska initiativet: http://www.seabubbles.fr/en/
Hur fungerar bärplans-teknik? https://bit.ly/2wCasE9

Inlägget ursprungligen publicerat i Warp Institute’s ”Sveriges Mest Optimistiska FB-sida” Gå med in den gruppen, vet jag! Gör det NU.