? 

Nanopartiklar i guld revolutionerar cancerbehandling

⁉️ Ibland kommer lösningar från oväntat håll: många forskare var oerhört kritiska till studier gällande kopplingen mellan virus och cancer. Man “visste” att cancer inte orsakades av virus – till dess att bevisen fanns på att vissa cancerformer gjorde just det.

?‍? När Harald zur Hansen fick nobelpriset i medicin 2008 för sin forskning kring “humana papillomvirus som orsakar livmoderhalscancer“ så fick man tänka om.

? Nanotekniken bär på osannolika och radikalt omvälvande lösningar på utmaningar vi har idag. Bland annat är utsikterna goda för nanopartiklar att öka utnyttjandegraden av solceller från dagens 30% till 80%.

Guldpartiklar söker upp en tumör.

? Till saken: Redan idag har 100-tals cancerpatienter behandlats framgångsrikt med hjälp av nanopartiklar av guld. Patienten får en injektion bestående av guldpartiklar som har en dimension på <1000-del av ett hårstrå.

?️ Hur? Eftersom tumörer växer snabbt blir blodkärlen slarvigt byggda. De läcker därför gärna till omgivande vävnad. Därför släpps guldpartiklar från blodomloppet in i den aktuella tumören. Det tar några timmar. Därefter utsätts området för infraröd laser, varvid guldpartiklarna hettas upp och förstör tumörvävnaden. Voilà.

? Elegant, eller hur? (Det finns varianter på behandling av metastaser, som ju kan finnas på många okända platser i kroppen.)

?‍? En av de tongivande forskarna inom nanoteknologi är professor Maria Strømme. Maria är född i Norge och är idag verksam på Uppsala Universitet. Hon är även ledamot av KVA, Kungliga Vetenskapsakademien.

Maria Strømme. Foto Speakers and Friends

? Vi kommer höra mer från Maria och hennes nano-kollegor runtom i världen. Under tiden kan du lyssna på hennes föreläsning via youtube nedan. Vid 8:40 beskriver Maria Strømme hur nanoteknik kan lyfta solcellers effektivitet radikalt. Vid 11.25 får du veta mer om hur nanopartiklar i guld bekämpar cancertumörer.

Av: Per Söderström Inspirerad av Tobias Degsell

Det här inlägget publicerades först på Sveriges Mest Optimistiska FB-grupp.