Nanopartiklar söker upp och förstör tumörer

/, Framtid, Inspiration, Warp/Nanopartiklar söker upp och förstör tumörer

💥 

Nanopartiklar i guld revolutionerar cancerbehandling

⁉️ Ibland kommer lösningar från oväntat håll: många forskare var oerhört kritiska till studier gällande kopplingen mellan virus och cancer. Man “visste” att cancer inte orsakades av virus – till dess att bevisen fanns på att vissa cancerformer gjorde just det.

👨‍🎓 När Harald zur Hansen fick nobelpriset i medicin 2008 för sin forskning kring “humana papillomvirus som orsakar livmoderhalscancer“ så fick man tänka om.

🔬 Nanotekniken bär på osannolika och radikalt omvälvande lösningar på utmaningar vi har idag. Bland annat är utsikterna goda för nanopartiklar att öka utnyttjandegraden av solceller från dagens 30% till 80%.

Guldpartiklar söker upp en tumör.

🎯 Till saken: Redan idag har 100-tals cancerpatienter behandlats framgångsrikt med hjälp av nanopartiklar av guld. Patienten får en injektion bestående av guldpartiklar som har en dimension på <1000-del av ett hårstrå.

🏍️ Hur? Eftersom tumörer växer snabbt blir blodkärlen slarvigt byggda. De läcker därför gärna till omgivande vävnad. Därför släpps guldpartiklar från blodomloppet in i den aktuella tumören. Det tar några timmar. Därefter utsätts området för infraröd laser, varvid guldpartiklarna hettas upp och förstör tumörvävnaden. Voilà.

👌 Elegant, eller hur? (Det finns varianter på behandling av metastaser, som ju kan finnas på många okända platser i kroppen.)

👩‍🎓 En av de tongivande forskarna inom nanoteknologi är professor Maria Strømme. Maria är född i Norge och är idag verksam på Uppsala Universitet. Hon är även ledamot av KVA, Kungliga Vetenskapsakademien.

Maria Strømme. Foto Speakers and Friends

📣 Vi kommer höra mer från Maria och hennes nano-kollegor runtom i världen. Under tiden kan du lyssna på hennes föreläsning via youtube nedan. Vid 8:40 beskriver Maria Strømme hur nanoteknik kan lyfta solcellers effektivitet radikalt. Vid 11.25 får du veta mer om hur nanopartiklar i guld bekämpar cancertumörer.

Av: Per Söderström Inspirerad av Tobias Degsell

Det här inlägget publicerades först på Sveriges Mest Optimistiska FB-grupp.

By | 2019-02-19T16:39:13+00:00 oktober 14th, 2018|Categories: Biohacking, Framtid, Inspiration, Warp|Tags: , , , |Kommentarer inaktiverade för Nanopartiklar söker upp och förstör tumörer

About the Author:

Lång erfarenhet av marknadsföring och -kommunikation. Intresserad av framtidsfrågor - från digitalisering av affären till hur organisationer och företag måste förändras i grunden. Alltid nyfiken.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.