Ett chip kommer lastat. Med vadå?

/, Framtid, Inspiration, Warp/Ett chip kommer lastat. Med vadå?

🛶 Ett chip kommer lastat.

📩 Varje vecka publiceras en mängd artiklar om nya chip. Många handlar om tillämpningar inom sjukvården – chip som ger snabbare läkning av sår, minskar risk för infektioner, erbjuder effektivare rutiner för övervakning av kroniska sjukdomar.

📋 Vi har i tidigare inlägg på den här sidan skrivit om ett chip som larmar om ph-värdet i sår ligger fel, ett chip som ger data i realtid om blodets alkoholhalt och ett tredje som larmar vid onormala blodsockernivåer.

🏹 Dagens positiva nyhet handlar om ett chip som bär på nanopartiklar – lasten – bestående av DNA-kod. Koden kan få etablerade celler att transformeras till en annan typ av cell, en celltyp som kroppen behöver för att ex.vis kunna läka.

🐁 Hudceller hos möss har med detta chip omvandlats till nervceller, som i sin tur har kunnat injicerats i mössens hjärna för att bistå läkning efter en stroke. (En låg ström frigör nanopartiklarna från chippet.)

🐷 Ett annat försök rör ett ben med dålig blodcirkulation – på en gris den här gången. Där instruerade chippet hudceller att ombildas till celler som bygger upp blodkärl. Blodcirkulationen var återskapat på två veckor, tack vare nybildade blodkärl.

👨‍⚕️ Försöken leds av dr. Chandan Sen från Ohio State’s Center for Regenerative Medicine & Cell-Based Therapies.

👵 Dr. Sen hoppas att uppfinningen ska öppna upp för en ny typ av behandling av patienter med Parkinson och Alzheimer – fler områden lär bli aktuella.

Ett chip kommer lastat – med vaddå? Helt nya lösningar inom sjukvården.

Det här inlägget publicerades först på Sveriges Mest Optimistiska FB-grupp.

By | 2019-02-19T16:46:53+00:00 november 25th, 2018|Categories: Biohacking, Framtid, Inspiration, Warp|Tags: , , , , |Kommentarer inaktiverade för Ett chip kommer lastat. Med vadå?

About the Author:

Lång erfarenhet av marknadsföring och -kommunikation. Intresserad av framtidsfrågor - från digitalisering av affären till hur organisationer och företag måste förändras i grunden. Alltid nyfiken.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.