? Nolltolerans i New York 2.0

? Staden New York ska gå från att vara en av de värsta städerna till absolut bästa, ännu en gång.

? Brottsligheten i New York kulminerade 1991. Nivån var ohållbar och man hade fått nog. Nu, knappt 30 år senare, är antalet mord nere på nivåer som gällde på 1940-talet.

? Nu sätter New York tänderna i en aktuell utmaning: miljön. Staden har satt upp målet att bli helt miljö-neutral senast 2050. För att nå dit rivstartar man med ett antal konkreta åtgärder.

? All offentlig verksamhet måste drivas med förnybar energi – i steg ett vattenkraft från Kanada.

? Återvinning av matrester blir obligatorisk; staden drar ned på inköp av kött med 50%; man köper inte in några engångsartiklar i plast för användning i samband med måltider.

? Höghusen måste också ställa om, både de som redan finns och de som ska byggas. (Skyskraporna står endast för 2% av stadens yta, men nästan 70% av utsläppen.)

? Staden är dessutom i färd med att göra om tunnelbanans biljettsystem – varför producera och sprida en massa plastkort när resenärerna lika gärna kan betala genom att nudda sitt bankkort eller Apple watch mot avsedd yta vid spärren? (London lär vara förebild här.)

? Eftersom storstäder står för 75% av all koldioxidutsläpp i världen så är New York’s satsning extra intressant att följa. Förslagen är framröstade och väntar nu på borgmästaren Bill de Blasios signatur. Go New York!

Källor:
– World Economic Forum
– Wired, June 2019

? Bli WIP, Warp Important Person!
? En WIP är en framtidsinriktad person som bidrar till en bättre framtid och genom sitt medlemskap ökar sin egen möjlighet att påverka den. Läs mer här.

Det här inlägget publicerades först på Warp News – Faktabaserade optimistiska nyheter.