☀️ Solceller gjorda med nano-teknik kräver en tusendel av materialet och ger dubbel effekt jämfört med dagens vanligast förekommande solcellerna.

? Den nya solcellen beläggs med nano-halvledare formade som koner. De är små – 50 koner motsvarar diametern på ett hårstrå från en människa.

? Många av dagens lösningar bygger på utveckling från 1970-talet, med silikon som viktigaste komponent. Eftersom materialet redan utvanns i stora mängder för andra tillämpningar (“silicon valley”, remember?) har det varit förhållandevis lätt för tillverkare av solceller att haka på med sina inköp av den rikligt förekommande råvaran. 20 – 25% av solenergi kan omvandlas till elektricitet med den här tekniken.

? Dagens mest avancerade lösningar (“multi-junction solare cells”) kan konvertera över 45% av ljusenergin till elektricitet. Det är en lösning som passar rymdfarkoster, där ytan ju är ytterst begränsad. Kostnaden avskräcker dock vanliga användare.

? De nya nano-lösningarna nöjer sig med en tusendel av materialmängden jämfört med traditionella solceller. De kan därför använda dyrare material än silikon, och ändå vara konkurrenskraftiga.

? Solpaneler med konformade halvledare kommer att erbjudas brett inom ett par år. Dubbel effekt per kvadratmeter och en tusendel av materialbehovet jämfört med traditionella paneler – låter det som ett bra förslag?

? Låt framtiden komma fortare!

Bild från: NREL, National Renewable Energy Laboratory (USA)
Länk: Synergy Files

Tips från: Tomas Tomas Lipton Wahlgren

 

? Bli WIP, Warp Important Person!
? En WIP är en framtidsinriktad person som bidrar till en bättre framtid och genom sitt medlemskap ökar sin egen möjlighet att påverka den. Läs mer här.

Det här inlägget publicerades först på Warp News – Faktabaserade optimistiska nyheter.