⏳ Återvunnen plast från PET-flaskor är idag godkänt som material till ex.vis sportskor och fleece-tröjor. Kommer den att vara det imorgon, och hur ska vi öka andelen återvunnen plast i framtiden?

☀️ Ett franskt bolag, Carbios, har uppfunnit en metod som använder enzymer för att bryta bryta ner plast inför återvinning. L’oréal, Nestlé och japanska Suntory är några de företag som satsar på uppfinningen.

⌚️ Många storkonsumenter av plast – som bolagen ovan – har tuffa mål vad gäller andelen återanvänd plast i sin produktion. De har bråttom – siffran 50% återanvänd plast år 2025 är mål som nämns. Nu krävs nya lösningar, inte “more of the same”!

? Med Carbio’s metod kommer återvunnen plast även kunna användas till hantering och förvaring av mat. Vi kan slippa den svarta plasten som finns i så många mat-tråg idag, och efterfrågan på nytillverkad plast kan minska.

? Enzymer är kända för att snabba upp kemiska processer. Genom att blanda in dem i den globala plaståtervinningen kan de även bidra till att snabba på processen med att höja andelen återanvänd plast.

? Carbios licensierar nu ut metoden för att få snabbast möjliga spridning – det är ju bråttom!

? Tips frånTomas Lipton Wahlgren

Lär mer här.

Det här inlägget publicerades först på Warp News – Faktabaserade optimistiska nyheter.