AI och epilepsi – en kommande räddning för många

/, Warp/AI och epilepsi – en kommande räddning för många

🤷‍♀️ Drygt 80 000 svenskar har epilepsi. Över hälften av dessa kan pga av sjukdomen inte välja den utbildning eller det arbete som de önskar. Ännu…

🛎 Ett projekt på University of Louisiana at Lafayette kan komma att ändra på det, med hjälp av – du gissade rätt – AI, artificiell intelligens. Algoritmen kan varna för ett epileptiskt anfall upp till en timme innan det bryter ut.

⏳ Såhär: inför ett epileptiskt anfall börjar nervcellerna i hjärnan bete sig annorlunda än normalt. Mönstret på hjärnaktiviteten får ett annat utseende redan innan ett epileptiskt anfall.

👍 Genom att kontinuerligt läsa av en individs hjärnvågor och koppla avläsningen till en algoritm kan patienten få upp till en timmes förvarning. På så sätt kan motmedel sättas in, och anfallet minskas eller kanske hindras helt och hållet.

🕳 Epilepsi handlar inte bara om anfallen, som är allvarliga i sig, utan även om den psykologiska osäkerhet som dessa individer ständigt lever med.

🧐 Dagens behandling av epileptiker i Sverige beskrivs av Socialstyrelsen (!) som bristande och ojämlik. Vi hoppas att myndigheterna tittar närmare på det här och skapar enkla, säkra rutiner för att godkänna mjukvara avsedd för behandling av sjukdomar.

🧢 Dr. Magdy Bayoumi och dr. Hisham Daoud har utvecklat en prototyp till den här lösningen. Den består av en huvudbonad (“som en sim-mössa”), ett chip och mjukvara med tillhörande algoritm, som ska samverka och kommunicera med patientens smartphone.

😻 Bayoumi och Daoud är inte ensamma om att skapa lösningar med sensorer och mjukvara som mäter människors hjärnaktivitet. Det kommer fler lösningar, för fler åkommor. I framtiden kommer det inte behövas huvudbonader som liknar badmössor, heller.

🚀 Låt framtiden komma fortare.

Tips-tack: Tomas Lipton Wahlgren

Källor: 
Om lösningen som i förväg varnar om epileptiska anfall:

Om epilepsi i Sverige och hur det yttrar sig:

— känner mig förhoppningsfull.

 

🚀 Bli WIP, Warp Important Person!
🏆 En WIP är en framtidsinriktad person som bidrar till en bättre framtid och genom sitt medlemskap ökar sin egen möjlighet att påverka den. Läs mer här.

Det här inlägget publicerades först på Warp News – Faktabaserade optimistiska nyheter.

By | 2019-12-02T15:27:41+00:00 november 24th, 2019|Categories: Framtid, Warp|Kommentarer inaktiverade för AI och epilepsi – en kommande räddning för många

About the Author:

Lång erfarenhet av marknadsföring och -kommunikation. Intresserad av framtidsfrågor - från digitalisering av affären till hur organisationer och företag måste förändras i grunden. Alltid nyfiken.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.