Detaljister blir även tillverkare i framtiden

/, Warp/Detaljister blir även tillverkare i framtiden

3D-printing ger butiker möjligheten att tillverka produkter på plats. Kunden kan även designa sin helt egna produkt.

I framtiden kommer butikerna även bli tillverkare. Behovet av grossister och onödiga transporter och förpackningar minskar på köpet.

I en tid då vi talar om butiksdöd kan 3D-printing omforma detaljistens roll. Klädesplagg, egendesignade inredningsdetaljer och reservdelar till bilen kan tillverkas “i butik”.  Tillämpningarna är många, och en del finns redan.

3D-printing är ett sätt att “skriva ut” tredimensionella figurer. Det kallas även för additiv tillverkning då det inte är en utskrift i traditionell mening. Material adderas till material till dess att produkten är färdig.

Några exempel:

Klädesföretaget Ministry of Supply grundades 2011. Affärsidén var att 3D-printa plagg i butik, i helt nya material, i kundens egen design. Deras crowdfunding samlade snabbt USD 500 000 istället för de planerade 30 000. Apollo-skjortan följdes av byxor, klänningar och blusar. I deras Boston-baserade butik printar de köparens plagg, i valfritt material och stil. Det tar på 90 minuter.

Airbus tillverkar redan flygplansdelar och reservdelar med hjälp av 3D-printing. Tillverkning på plats spar transporter och minskar behovet av kostsamma reservdelslager.

Staples, som äger bland annat Svanströms, erbjuder kunder  i USA att designa egna produkter. Varan designas via nätet och skrivs därefter ut på Staples. Kunden hämtar produkten i butik eller får den levererad direkt hem – kanske via drönare?

Franska Leroy Merlin erbjuder kunder att själva designa och beställa verktyg och tillbehör. Rätt gissat: de skrivs ut i butik.

Visst finns det någon inredningskedja som erbjuder kunder att designa och skriva ut egna inredningsdetaljer?

Hallå Elgiganten, Bauhaus, Cervera, Biltema, Järnia, Clas Ohlson, Kjell & Co, Byggmax, Mekonomen, Nilsson Shoes, Ikea och H&M med flera. Vi vet att ni vet vad som pågår. Vi är SÅ nyfikna på att följa utvecklingen!

Låt framtiden komma fortare.

 

🚀 Bli WIP, Warp Important Person!
🏆 En WIP är en framtidsinriktad person som bidrar till en bättre framtid och genom sitt medlemskap ökar sin egen möjlighet att påverka den. Läs mer här.

Det här inlägget publicerades först på Warp News – Faktabaserade optimistiska nyheter.

By | 2020-01-15T13:45:43+00:00 januari 6th, 2020|Categories: Framtid, Warp|Kommentarer inaktiverade för Detaljister blir även tillverkare i framtiden

About the Author:

Lång erfarenhet av marknadsföring och -kommunikation. Intresserad av framtidsfrågor - från digitalisering av affären till hur organisationer och företag måste förändras i grunden. Alltid nyfiken.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.