Inte bara prat längre

När the Guardian släppte nyheten kring ett omfattande redaktionellt samarbete med Unilever gick det att börja prata seriöst om ”native”, betalt redaktionellt innehåll.
Huffington Post har också bidragit till att öppna upp för native, och på Sime 2016 pratade  The Daily Mail om ett omfattande, pågående samarbete.

Annonsörer tänker nytt

Unilever, å sin sida, har redan tidigare visat initiativ på att gå nya vägar. Man var drivande bakom tillkomsten av Marine Stewardship Council (MSC), organisationen som arbetar för hållbart fiske i världen. Genom samarbetet med the Guardian tog man nästa steg, genom att äga frågan om hållbar utveckling.

Är dörren öppen?

70% av allmänheten vill inte ha någon relation till varumärken. Det sätter tuffa ramar för både förlag och annonsörer – i all kommunikation. Det betyder i sin tur att det är superviktigt för läsaren att se vem som står bakom information som delges, man vill inte känna sig inlurad…

Klarar utgivarna rågången?

Tidningsutgivarna har alltid kombinerat nyhetsskapande med annonsörers behov av att nå sina målgrupper. Det är det redaktionella innehållet som skapar läsekretsen. Om läsarna uppfattar att native inte är intressant (eller trovärdigt) kan inga pengar i världen rädda förlagens grundaffär.

En del tidningar har inte ens klarat rågången i den gamla modellen: Daily Telegraph vek ned sig för banken HSBC… Hotet om tillbakadragen annonsering bet hårdare än behovet att fullfölja sitt redaktionella uppdrag att granska banken och dess affärer. Varefter chefredaktören avgick.

Hur man den journalistiska integriteten, när annonsörerna ska bidra med innehåll? Det kausala sambandet mellan intäkter och publicerat innehåll ökar annonsörernas styrka gentemot publicisten…

”På samma sätt som reklambyråerna en gång tog över tidningarnas annonsproduktion, tar nu externa redaktionella tjänster över en del av utgivarnas produktion.”

 

Nya sätt att organisera en redaktion.

The Guardian har valt att kalla sin lösning för redaktionella samarbeten för ”Guardian Labs”. Öppet och tydligt.

I Sverige döpte Aftonbladet sin modell för Aftonbladet Partnerstudio, under det att Expressen kallat sin lösning för Expressen Studio. Aftonbladet  lägger sin studio under redaktionen. Expressen väljer att införliva den i annonsavdelningen.

Under tiden jobbar frilansande skribenter, PR- och content-byråer ännu hårdare med att skapa ”content”… till ännu fler kanaler.

Alla är inte glada åt utvecklingen, men som bekant går det inte att vrida klockan tillbaka.

Ärligt och trovärdigt?

Av någon anledning blev vi inte upprörda när Jan Gradwall berättade att han fick betalt av Thåström för att intervjua honom. Fler ögonbryn restes nog av att Thåström vill (behöver?) betala för rätt intervju.

Vi blir heller inte förvånade över att Martin Schibbye startade crowdfunding för att finansiera det han kallar för ”medborgarfinansierad utrikesjournalistik” – Blank Spot Project. Den blir extra spännande att följa.

Hur native advertising ska hanteras i Sverige är numera reglerat mellan de största utgivarna via iab.sweden. Det kommer bli mycket ”native advertising” framöver…

Blir det kommunikation på mottagarens villkor? Vi får väl se…