Är det Tig från Sons of Anarchy som spelar Daniel Ellsberg? Eller nej, det är ju Mathew Rhys från The Americans. Och är det inte Saul (Breaking Bad/Better Call Saul) som spelar super-murveln Ben Bagdikian? Visst är det det…
Sådär fortsätter det – bra skådespelare från de bästa TV-serierna figurerar i bioaktuella The Post. Förutom Tom Hanks och Meryl Streep …
Alla levererar.
Nordisk film

Washington Post kollar New York Times’ artikel om Pentagon Papers. Copyright: Nordisk film

Handlingen utspelar sig på Washington Post, tidigt 70-tal. Man visste vid det laget att USA var på väg att förlora sitt höga spel i Vietnam. På så sätt vet vi vartåt handlingen är på väg – men filmen handlar om resan: vad som händer bakom kulisserna mellan tidningsägare, redaktion, politiker och advokater under en mycket turbulent tid i USA’s historia; om hur den enda kvinnliga tidningsägaren skötte krishanteringen i Washington Post; vilka monumentala dumheter som Eisenhower/Kennedy/Johnson och Nixon försökte dölja, och hur den blivande journalisten Daniel Ellsberg började öppna dörrar som ingen visste fanns.
Filmen andas härligt o-stylat 70-tal – som är en fröjd för ögat.
Det här är en spännande story, mycket väl berättad. Högaktuell.
Se den!
Betyg: 4 Peron
Premiär 26/1

 

Titel: The Post
Premiärdatum: 26 januari, 2018
Regi: Steven Spielberg
Skådespelare: Meryl Streep, Tom Hanks, Alison Brie, Sarah Paulson, Bob Odenkirk m.fl
Länk biljetter: SF Bio
 Detta är en fristående, icke sponsrad recension, den första i en serie. Recensionerna betygsätts med Peron, från 1 – 5. (Ja, de stavas med ett ”e”.)